Blog ΕιδήσεωνΕπικαιρότητα και Νέα Φιλανθρωπικών Οργανισμών

unicef embolia

Παρά την πρόοδο, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να μην λαμβάνουν σωτήριους εμβολιασμούς.

Η UNICEF προμήθευσε 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για παιδιά σε περίπου 100 χώρες το 2016, φθάνοντας στα μισά από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού*, καθιστούν τη UNICEF τον μεγαλύτερο πάροχο εμβολίων για παιδιά παγκοσμίως.

Η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι τρεις εναπομείνασες χώρες ενδημικές στην πολιομυελίτιδα, έλαβαν η κάθε μία περισσότερες δόσεις εμβολίων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με σχεδόν 450 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για παιδιά στη Νιγηρία, 395 εκατομμύρια στο Πακιστάν και πάνω από 150 εκατομμύρια στο Αφγανιστάν. Η UNICEF είναι ο κύριος οργανισμός προμηθειών για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.

Η πρόσβαση στην ανοσοποίηση οδήγησε σε δραματική μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών από ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβόλια και έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Μεταξύ του 2000 και του 2015, οι θάνατοι κάτω των πέντε ετών εξαιτίας της ιλαράς μειώθηκαν κατά 85% και εκείνοι που οφείλονται σε νεογνικό τέτανο κατά 83%. Ένα ποσοστό της μείωσης των θανάτων από πνευμονία κατά 47% και των θανάτων από διάρροια κατά 57% το ίδιο χρονικό διάστημα πιστώνεται στους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι 19,4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν πλήρεις εμβολιασμούς κάθε χρόνο. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των μη εμβολιασμένων παιδιών ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Τα αδύναμα συστήματα υγείας, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες σημαίνουν επίσης ότι 1 στα 5 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών εξακολουθεί να μη λαμβάνει σωτήριους εμβολιασμούς.

«Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή κάτω από ποιες συνθήκες, έχουν το δικαίωμα να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, ασφαλή από θανατηφόρες ασθένειες», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπιν Νάντι, Επικεφαλής Ανοσοποίησης στη UNICEF. «Από το 1990, η ανοσοποίηση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τη μεγάλη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, αλλά παρά την πρόοδο αυτή, 1,5 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό».

Οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ πλουσίων και φτωχών παιδιών. Σε χώρες όπου αντιστοιχεί το 80% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, πάνω από τα μισά από τα φτωχότερα παιδιά δεν εμβολιάζονται πλήρως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα φτωχότερα παιδιά είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πριν από την ηλικία των πέντε από τα πλουσιότερα.

«Επιπλέον των παιδιών που ζουν σε αγροτικές κοινότητες όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες είναι περιορισμένη, όλο και περισσότερα παιδιά που ζουν σε μεγαλουπόλεις με υπερπληθυσμό και παραγκουπόλεις, στερούνται επίσης ζωτικής σημασίας εμβολιασμούς», δήλωσε ο Νάντι. «Ο υπερπληθυσμός, η φτώχεια, η κακή υγιεινή καθώς και η ανεπαρκής διατροφή και υγειονομική περίθαλψη αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως η πνευμονία, η διάρροια και η ιλαρά σε αυτές τις κοινότητες. Ασθένειες που μπορούν εύκολα να προληφθούν με εμβόλια».

Μέχρι το 2030, περίπου το 1 στα 4 άτομα θα ζουν σε φτωχές αστικές κοινότητες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση και οι επενδύσεις σε υπηρεσίες ανοσοποίησης πρέπει να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες αυτών των κοινοτήτων και παιδιών, ανέφερε η UNICEF.

* Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού διαρκεί από 24-28 Απριλίου 2017.

Ενισχύστε τα προγράμματα της UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών

Πηγή: https://www.unicef.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

Τελευταίες Ειδήσεις

Thumbnail Παρά τις δυσκολίες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι αποφασισμένες να φτάσουν στις πιο...
Thumbnail Τα παιδιά που μετακινούνται στην Ευρώπη από την Αφρική παίρνουν την απόφαση να φύγουν από μόνα...
Thumbnail Καλείστε στην Έκτακτη Τακτική Γενική Συνέλευση της GoodCuase ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., η οποία θα...
Thumbnail Πώς μπορούν δυο υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στην Πλατεία Βάθη να γίνουν ανάσα πρασίνου...
Thumbnail Η ActionAid δίπλα στους συμπολίτες μας με μία νέα πρόταση αντιμετώπισης του οικονομικού και...
More inGreek Blog  

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βοηθήστε όσους βοηθούν

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email, τηλεφώνου ή επισκευθείτε μας στην παρακάτω διεύθυνση για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα στο οποίο θα μπορούσαμε να σας φανούμε χρήσιμοι.

Διεύθυνση

GoodCause.gr
Αμφιτρίτης 9, Άλιμος, 17456
Αττική, Ελλάδα

Email

info@goodcause.gr

Τηλέφωνο

+(30)693-1969-904

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε για Νέα, Ειδήσεις και Εκδηλώσεις που αφορούν Κοινωφελής Οργανισμούς και Άτομα που χρήζουν Βοήθειας!