Blog ΕιδήσεωνΕπικαιρότητα και Νέα Φιλανθρωπικών Οργανισμών

ilara emvolia kongo

Παρά τις δυσκολίες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι αποφασισμένες να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές, καθώς τα παιδιά εκεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ιλαρά.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, που σαρώνει τη χώρα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εμβολιασμού διάρκειας εννέα μηνών που πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζοντας το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ακόμη, από τον Νοέμβριο του 2016 οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερα από 41.000 παιδιά με ιλαρά στις επαρχίες Maniema, Lomami, Tanganyika, Ituri, Νότιο Kivu και Equateur.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και συνήθως μεταδίδεται με το φτάρνισμα και τον βήχα. Πλήττει κυρίως τα παιδιά, ιδίως όσα είναι κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να αποδειχτεί μοιραία, αν το παιδί εμφανίσει επιπλοκές και δεν λάβει περίθαλψη.

Για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός, πρέπει να εμβολιαστεί το 95% των παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών. Σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου συχνά οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση ή απλώς ανύπαρκτοι και οι μετακινήσεις δεν είναι πάντα ασφαλείς, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί όσον αφορά την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν χρησιμοποιήσει μοτοσικλέτες και έχουν περπατήσει σε στενά μονοπάτια μέσα σε δάση για να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές.

Με μοτοσικλέτες και με τα πόδια

«Η ομάδα μου κι εγώ θέλαμε να πάμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή της επαρχίας Equateur, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Bolomba» λέει ο Faustin Igulu, υπεύθυνος προαγωγής υγείας για την ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι, χρησιμοποιήσαμε μοτοσικλέτες. Για να διασχίσουμε τα ποτάμια, έπρεπε να βάζουμε τις μοτοσικλέτες, τα φορητά ψυγεία με τα εμβόλια και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας σε σανίδες. Όταν το μονοπάτι γινόταν πολύ στενό, αφήναμε τις μοτοσικλέτες και περπατούσαμε μέσα στο δάσος για ώρες».

Παρά τις δυσκολίες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι αποφασισμένες να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές, καθώς τα παιδιά εκεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ιλαρά, εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας και της αδυναμίας των ανθρώπων να καλύψουν το κόστος της.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα παιδιά

«Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι απαραίτητες» λέει ο Igulu. «Η μεγάλη απόσταση των δομών υγείας από τα χωριά, η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για περίθαλψη, η χρήση παραδοσιακών θεραπειών, όλοι αυτοί οι παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών στις περιοχές αυτές. Γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στα πιο απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς, όπου διαφορετικά τα παιδιά δεν θα είχαν πρόσβαση σε φροντίδα υγείας ή σε εμβόλια».

Τα παιδιά με ιλαρά που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και εμφανίζουν επιπλοκές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη ή να φτάσουν στις δομές για περίθαλψη πολύ αργά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πολλά από τα παιδιά που έχουμε φροντίσει έφτασαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας των δυσκολιών της πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας» λέει ο Igulu. «Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει αν λάβουν περίθαλψη πολύ αργά.»

Παρά τον αριθμό των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί ήδη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στην επιδημία. Σε αυτή τη φάση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολιάζουν τα παιδιά κατά της ιλαράς και παρέχουν περίθαλψη για ιλαρά, δωρεάν, στις επαρχίες Τσόπο και Νότιο Κίβου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Υπουργείο Υγείας, τις διεθνείς οργανώσεις και τους δωρητές να κλιμακώσουν άμεσα τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση των πολλών επιδημιών ιλαράς που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Μαρτυρία

2 mines meta prosfiges

Η Jeanne Machozi Ngalia, μητέρα ενός παιδιού που λαμβάνει περίθαλψη για ιλαρά με επιπλοκές στο τμήμα εσωτερικών ασθενών του υποστηριζόμενου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα νοσοκομείου στην επαρχία Maniema.

«Είδα το παιδί της γειτόνισσάς μου να αρρωσταίνει. Λίγες μέρες μετά, το παιδί μου έκανε πυρετό. Εμφανίστηκαν κηλίδες στο δέρμα του και πληγές στο στόμα του, και γινόταν όλο και πιο αδύναμο. Είδα τα σημάδια της ιλαράς στο κορμί του γιου μου, αλλά δεν μπορούσα να πληρώσω για περίθαλψη στο κέντρο υγείας του χωριού. Όταν άκουσα ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φρόντιζαν τα παιδιά δωρεάν, έφερα τον γιο μου στο νοσοκομείο. Μετά από νοσηλεία πέντε ημερών, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις του».

Πηγή: https://msf.gr/magazine/perissotera-apo-ena-ekatommyrio-paidia-ehoyn-emvoliastei-kata-tis-ilaras-sto-kongko

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

banner sxolika UNICEF 2017 300X250

Τελευταίες Ειδήσεις

Thumbnail Επιστρέφει στο φιλόξενο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ η εκπομπή της ομάδας ραδιοφώνου του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ....
Thumbnail Με το 11,5% των παιδιών σχολικής ηλικίας (123 εκατομμύρια παιδιά) να απουσιάζουν από τις σχολικές...
Thumbnail Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων, αιτούντων...
Thumbnail 18 δυνατά στιγμιότυπα από ανθρώπους που συνάντησαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυτό το...
Thumbnail Από τη Ραφήνα ξεκινά το ποδοσφαιρικό τουρνουά αγάπης για τη νέα σαιζόν, της ομάδας Επίλεκτων UNICEF,...
More inGreek Blog  

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βοηθήστε όσους βοηθούν

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email, τηλεφώνου ή επισκευθείτε μας στην παρακάτω διεύθυνση για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα στο οποίο θα μπορούσαμε να σας φανούμε χρήσιμοι.

Διεύθυνση

GoodCause.gr
Αμφιτρίτης 9, Άλιμος, 17456
Αττική, Ελλάδα

Email

info@goodcause.gr

Τηλέφωνο

+(30)693-1969-904

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε για Νέα, Ειδήσεις και Εκδηλώσεις που αφορούν Κοινωφελής Οργανισμούς και Άτομα που χρήζουν Βοήθειας!